Sardely japonské (Engraulis japonicus)
Iné názvy: Japonské sardely, japonské sardely, Katakuchi-iwashi
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Sardely japonské (Engraulis japonicus) sú malé druhy pelagických rýb patriace do čeľade sardelovitých (Engraulididae), známejšej ako sardely. V angličtine ju možno nájsť pod názvom Japanese anchovy. Vo svojej domovine, Japonsku, je známa pod názvom Katakuchi-iwashi. Tento druh je rozšírený v Tichom oceáne, najmä v oblasti okolo Japonska, Kórey a Číny, kde je dôležitou súčasťou rybárskeho priemyslu.
Sardely japonské sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a vďaka svojej vysokej výživovej hodnote sa používajú v mnohých výrobkoch. Často sa konzumuje surová, grilovaná alebo vyprážaná, ale používa sa aj na výrobu rybieho vývaru daši, ktorý je jedným z kľúčových prvkov japonskej kuchyne. Ryba sa nachádza aj v dôležitom japonskom výrobku s názvom tsukudani, čo je malá ryba varená v sójovej omáčke a mierne osladená. Japonská sardelka je tiež kľúčovou zložkou kórejského fermentovaného pokrmu myeolchijeot, ktorý je podobný rybej paste. Okrem toho sa používa aj na výrobu rybieho oleja a rybej múčky, ktoré sú mimoriadne cenené v potravinárskom a živočíšnom priemysle. Vzhľadom na svoj význam pre rybársky priemysel však sardely japonské čelia aj problémom s nadmerným rybolovom, ktorý môže ohroziť ich populáciu.