Sacharín
Iné názvy: Sacharín sodný, sacharín, E954
Skóre poškodenia: 3 (Neškodné chemikálie)
Sacharín je umelé sladidlo, ktoré je až 300-500-krát sladšie ako cukor. Objavil ho chemik Constantin Fahlberg v roku 1878 náhodou, keď pracoval na derivátoch uhľovodíka. Sacharín je bezfarebná tuhá látka, rozpustná vo vode, má sladkú chuť s horkým povlakom a je tepelne stabilná. Sacharín sa používa v potravinách ako sladidlo a má kód E 954. Jeho ďalšie názvy sú sacharín sodný alebo sacharín.
Sacharín má širokú škálu aplikácií v rôznych priemyselných odvetviach, ale najčastejšie sa používa v potravinárskom priemysle predovšetkým v diétnych a diabetických výrobkoch - nachádza sa v diétnych nápojoch, žuvačkách, džemoch, dezertoch, instantnej káve, čaji, diabetických čokoládach a cukrovinkách. Okrem potravinárskeho priemyslu sa sacharín používa aj v kozmetike, najmä ako súčasť zubných pást a ústnych vôd, kde slúži nielen ako sladidlo, ale aj ako inhibítor baktérií zodpovedných za zubný kaz. Sacharín je tiež súčasťou niektorých liekov určených na použitie deťmi, kde sladí horkú chuť liekov.