Sacharidy
Iné názvy: cukry, polysacharidy, monosacharidy, disacharidy
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Sacharidy, všeobecne známe ako cukry, sú jedným zo základných stavebných prvkov, z ktorých sa skladajú organizmy. Sú to biopolyméry, t. j. makromolekuly zložené z menších molekulárnych jednotiek, ktoré sú navzájom spojené chemickými väzbami. Sacharidy sa ďalej delia na monosacharidy, disacharidy a polysacharidy.
Monosacharidy majú najjednoduchšiu štruktúru a patria medzi ne glukóza, ktorá je hlavným zdrojom energie v našom tele. Disacharidy sa skladajú len z dvoch molekúl monosacharidov, napríklad sacharóza, bežný stolový cukor, ktorý sa skladá z molekúl glukózy a fruktózy. Polysacharidy sú na druhej strane zložitejšie a pozostávajú z viacerých molekúl monosacharidov. Patrí medzi ne napríklad škrob, ktorý je hlavným zdrojom energie v rastlinách, alebo celulóza, ktorá je najdôležitejším stavebným prvkom rastlinnej steny.
Sacharidy zohrávajú v potravinách kľúčovú úlohu. Škrob sa v kuchyni bežne používa ako zahusťovadlo a nachádza sa napríklad v zemiakoch, ryži, obilninách a cestovinách. Cukor sa potom bežne používa na sladenie rôznych nápojov, dezertov alebo pečiva. Celulóza sa nachádza vo všetkých rastlinných potravinách, ako je ovocie, zelenina a obilniny, a je dôležitá pre správne fungovanie nášho trávenia.