Ryžový sirup
Iné názvy: Ryžový sirup
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Ryžový sirup, v angličtine známy aj ako Rice syrup, je sladidlo, ktoré sa vyrába fermentáciou ryže. Pri tomto procese sa škrob v ryži mení na cukry. Ryžový sirup má veľmi špecifickú sladkú chuť. Je tiež dobrou alternatívou pre ľudí, ktorí trpia neznášanlivosťou lepku, pretože ryža neobsahuje lepok.
Jeho využitie v potravinárskom priemysle je pomerne široké. Vo všeobecnosti sa ryžový sirup pridáva do potravín ako sladidlo. Nájdete ho napríklad v cukrovinkách a čokoláde, ovocných šťavách a nápojoch, zmrzline, sušienkach, pečive, müsli tyčinkách, džemoch a marmeládach. Ryžový sirup je obľúbený aj pri rôznych diétach, pretože jeho cukry sa v tele uvoľňujú pomalšie, čím sa zlepšuje príjem energie a znižuje hlad.