Ryžový proteín
Iné názvy: Ryžový proteín
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Ryžový proteín, známy aj ako ryžový proteín, je rastlinný proteín, ktorý sa získava z hnedej ryže. Patrí medzi tzv. bezlepkové bielkoviny, čo znamená, že je vhodná aj pre ľudí trpiacich celiakiou alebo alergiou na lepok. Tento typ bielkovín je veľmi dobre stráviteľný a je aj veľmi sýty, vďaka čomu je vhodný pre zdravú a vyváženú stravu. Ide o vysokokvalitnú bielkovinu, ktorá obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, a preto ju možno považovať za kompletný zdroj bielkovín.
Ryžový proteín sa používa najmä pri výrobe doplnkov stravy pre športovcov, ako sú proteínové prášky, tyčinky a nápoje. Vďaka svojej neutrálnej chuti je obľúbená aj v priemysle s alternatívnymi mliečnymi výrobkami, ako sú rastlinné mlieka, jogurty a syry. Ryžový proteín sa často vyskytuje aj v receptoch na bezlepkové pečivo a slané a sladké raw potraviny. Nachádza sa aj v kozmetickom priemysle, kde je často súčasťou šampónov, kondicionérov a iných výrobkov na pokožku pre svoje blahodarné účinky na vlasy a pokožku. Dá sa povedať, že ryžový proteín je všestranný a jeho využitie je veľmi široké.