Rustikálny chren (Armoracia Rusticana)
Iné názvy: chren, chren, morská reďkovka, český ženšen, chren, koreň smotany, chren, kerblík, rafan
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Chren, známy aj ako chren, chren, morská reďkovka, český ženšen, chren, smotanový koreň, chren, chren alebo rafan, je stará kultúrna plodina, ktorá je pre svoje liečivé účinky obľúbená nielen medzi ľuďmi, ale aj zvieratami. Táto nezameniteľná rastlina s ostrou a výraznou chuťou je jednou z typických českých ingrediencií. Pravdepodobne ju pestovali naši predkovia už v dávnych dobách, konkrétne v strednej Európe. Chren sa považuje za dôležitú a účinnú rastlinu, ktorá sa používa nielen v kuchyni, ale aj v medicíne.
Koreň chrenu sa využíva najmä v kulinárstve, kde sa z neho pripravuje známa česká chrenová zálievka na bravčové mäso, knedlo, veľmi. Chrenová omáčka sa potom neodmysliteľne podáva k tradičnej veľkonočnej plnke. Z chrenu sa pripravuje aj obľúbená chrenová nátierka, ktorá má svoje miesto na každej českej svadobnej hostine. Chrenový prášok je tiež súčasťou rôznych zmesí korenia. Mimo českej kuchyne sa hojne používa aj v japonskej kuchyni, kde je súčasťou sushi pod názvom "wasabi". Okrem kulinárskeho využitia sa chren používa aj v medicíne, kde sa hojne využíva pri liečbe rôznych zápalov a prechladnutí. Jeho éterické oleje majú antibiotické vlastnosti a stimulujú trávenie. Jeho listy a korene sú tiež súčasťou niektorých kozmetických výrobkov, ako sú šampóny alebo masky.