Rohovník (Ceratonia siliqua)
Iné názvy: karob, karobový chlieb
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Ruženín je stromovitá rastlina pochádzajúca z východného Stredomoria. V súčasnosti sa pestuje v celom Stredomorí, ale aj v Kalifornii, Brazílii, Južnej Afrike a Austrálii. Dosahuje výšku až 15 metrov a je známy svojimi kožovitými, tenkými listami a najmä svojimi plodmi - tmavohnedými strukmi s jedlými semenami vo vnútri. Tie sa už od staroveku využívajú ako zdroj potravy pre ľudí a hospodárske zvieratá. Struky majú príjemne sladkú chuť, ktorá pripomína čokoládu. Preto sa rastlina často používa ako zdravá náhrada čokolády, pretože neobsahuje kofeín, má nízky glykemický index a je bohatá na vápnik.
Semená rohovníka majú široké využitie v potravinárskom priemysle. Struky sa zbierajú ešte zelené, potom sa sušia a semená sa vylupujú. Tie sa potom spracúvajú na karobový prášok. Tento prášok sa používa ako alternatíva kakaového prášku v cukrárenskom priemysle, napríklad na výrobu čokoládových tyčiniek, cukríkov, sušienok, pudingov alebo dokonca zmrzliny. Vďaka sladkej chuti karobového prášku sa výrobky z neho môžu vyrábať s menším množstvom pridaného cukru. Ďalšou výhodou je, že neobsahuje lepok, čo ocenia ľudia s celiakiou, ale aj tí, ktorí dodržiavajú raw a vegánsku stravu. V porovnaní s bežnou čokoládou obsahuje karob viac bielkovín a menej tukov a cukrov. Vďaka vysokému obsahu vápnika sa používa aj v medicíne na prevenciu osteoporózy. Karob sa používa aj na výrobu napríklad sirupov alebo zdravých proteínových tyčiniek.