Riboflavín (vitamín B2)
Iné názvy: Laktoflavín, potravinárska žltá 15
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Vitamín B2, známy aj ako riboflavín, je nevyhnutný pre mnohé telesné funkcie. Patrí do skupiny vitamínov B, ktoré zahŕňajú niektoré z najdôležitejších živín pre naše telo. Riboflavín sa podieľa na mnohých rôznych biochemických reakciách vrátane tých, ktoré ovplyvňujú rast buniek, tvorbu energie a metabolizmus tukov, bielkovín a sacharidov. Jeho ďalšie názvy, napríklad lakto-flavín a potravinárska žltá 15, odrážajú jeho chemické zloženie a použitie.
Riboflavín sa často používa v potravinárskych výrobkoch ako prídavná látka. Je známy svojou schopnosťou pôsobiť ako farbivo, vďaka čomu dostal svoj ďalší názov potravinárska žltá 15. Pridáva sa do potravín na zlepšenie ich vzhľadu a chuti, najmä ak výrobky obsahujú mliečne výrobky, keďže riboflavín je obsiahnutý v lakto-flavíne. Vo veľkom množstve sa však nachádza aj v mäse, vajciach, orechoch a tmavozelenej zelenine. Vďaka tomu je jeho nedostatok v západnej strave pomerne zriedkavý. Riboflavín sa používa aj v kozmetike, najmä v prípravkoch na starostlivosť o vlasy a pleť, a to vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam, ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením.