Resveratrol
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Resveratrol je jedným z polyfenolov, ktoré sa považujú za silné antioxidanty. Jeho ďalší názov je 2-metyl-1,3-propándiol. Prírodnými zdrojmi resveratrolu sú rôzne druhy ovocia, najmä hrozno, ostružiny, brusnice alebo hviezdice. Resveratrol sa získava z hrozna spracovaním na červené víno. V posledných desaťročiach je resveratrol stredobodom vedeckého záujmu kvôli jeho potenciálnym účinkom na zdravie.
Resveratrol sa používa v mnohých priemyselných odvetviach. Je súčasťou výživových doplnkov a vitamínových prípravkov. Medzi jeho hlavné výhody patrí prevencia kardiovaskulárnych ochorení, protizápalové účinky, antioxidačné pôsobenie a možnosť pomoci pri liečbe rakoviny. Okrem potravinárskeho a farmaceutického priemyslu sa resveratrol používa aj v kozmetike. Pridáva sa do prípravkov na starostlivosť o pleť pre svoje účinky proti starnutiu a schopnosť chrániť pleť pred voľnými radikálmi. Mnohé klinické štúdie tiež naznačujú, že resveratrol môže pôsobiť ako preventívny prostriedok proti neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba.