Pšenica
Iné názvy: Triticum vulgare
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Pšenica, vedecky známa ako Triticum vulgare, je jednou z najdôležitejších a najrozšírenejších plodín na svete. Je to druh trávy, ktorá sa pestuje pre svoje zrná, ktoré poskytujú významnú časť kalórií v ľudskej strave. Pšenica sa pravdepodobne objavila v Stredomorí a bola domestikovaná už dávno. Pred tisíckami rokov sa pestovala v Strednej Ázii, odkiaľ sa postupne rozšírila do Európy a na ďalšie kontinenty. Dnes sa pšenica pestuje prakticky na celom svete a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia podľa podnebia a pôdy, v ktorej sa pestujú.
Pšenica má široké využitie, najmä v potravinárskom priemysle. Je základnou surovinou na výrobu múky, ktorá sa používa ako základ chleba a iného pečiva, cestovín, kysnutého cesta, sušienok, ovsených vločiek a mnohých ďalších potravín. Z pšeničných zŕn sa vyrábajú aj rôzne druhy krúp, ako napríklad pšeničné krúpy alebo bulgur. Pšenica sa používa aj na výrobu piva a niektorých druhov whisky. Mimo potravinárskeho priemyslu sa pšenica používa aj v kozmetike, kde sa pridáva do šampónov, prípravkov do kúpeľa a krémov pre jej liečivé účinky na pokožku. Pšeničné klíčky sú obľúbené aj na konzumáciu v čerstvom stave ako súčasť zdravého životného štýlu.