Proso (Panicum miliaceum)
Iné názvy: proso
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Proso, známe aj ako proso, je jednou z najstarších obilnín, ktoré sa v histórii ľudstva pestovali. Táto obilnina pochádza z Ázie a je najviac rozšírená v stepiach severnej Číny, Ruska a Mongolska. Vzhľadom na svoje vysoké nároky na slnečné svetlo a teplotu, ale nízke nároky na pôdu a vlhkosť sa považuje za veľmi nenáročnú plodinu na pestovanie. Proso je bohaté na minerálne látky, vitamíny ako kyselina listová, niacín a tiamín a má vysoký obsah vlákniny.
Využitie prosa je veľmi rozmanité - vo forme celých zŕn sa často pridáva do polievok a kaší, ale používa sa aj na výrobu múky. Má jemnú štruktúru a príjemnú hnedastú farbu, neobsahuje lepok, a preto je obľúbené medzi ľuďmi s celiakiou a inými intoleranciami lepku. Veľmi často sa používa pri výrobe zdravého pečiva, cestovín, raňajkových müsli a kávových náhrad. Proso sa tiež hojne využíva v zdravej výžive, napríklad vo forme vločiek pridávaných do jogurtov, müsli a iných raňajkových menu. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny je proso obľúbenou súčasťou stravy vegánov a vegetariánov.