Propylparabén sodný
Iné názvy: Sodná soľ propylesteru kyseliny 4-hydroxybenzoovej, E 216, propylparahydroxybenzoát
Skóre poškodenia: 4 (Mierne škodlivá chémia)
Sodná soľ propylesteru kyseliny 4-hydroxybenzoovej, skrátene propylparabén sodný, známa aj ako E 216, patrí do skupiny konzervačných látok. Používajú sa v potravinárskom priemysle na predĺženie trvanlivosti potravín a sú široko používané v priemyselnej výrobe na celom svete. Vďaka svojim vlastnostiam zabraňuje rozvoju baktérií, plesní a kvasiniek, ktoré by mohli potraviny znehodnotiť. Propylparahydroxybenzoát má mierne horkú chuť a je rozpustný vo vode, mini táto látka je bežne prítomná v mnohých potravinárskych výrobkoch, kde sa očakáva dlhší čas skladovania.
V potravinárskom priemysle sa propylparabén sodný často používa ako prísada do pekárenských výrobkov, zmrzliny, niektorých druhov syrov, sušených rýb, ovocia, zeleniny alebo údenín. Najčastejšie sa však vyskytuje v kozmetických a farmaceutických výrobkoch. Táto konzervačná látka sa pridáva do rôznych kozmetických krémov, šampónov, kondicionérov, sprchových gélov, olejov, mydiel, rúžov a hygienických výrobkov. V týchto prípadoch sa používa pre svoje antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Vo farmaceutických prípravkoch je prvkom, ktorý pomáha udržiavať lieky sterilné a predlžuje ich trvanlivosť. Je tiež súčasťou niektorých detských výživ, odporúča sa však sledovať jeho hladinu, najmä u citlivých jedincov, u ktorých by sa mohla prejaviť alergická reakcia.