Polyepsilon-lyzín
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Polyepsilon-lyzín (známy aj ako Dulse, Dillisk, creathnach, Rhodymenia palmata) je prírodná polymérna aminokyselina produkovaná baktériou Streptomyces albulus, ktorá má významnú antimikrobiálnu aktivitu proti širokému spektru mikroorganizmov. Je to biokompatibilný, biologicky odbúrateľný a netoxický polymér s vysokým potenciálom pre celý rad priemyselných aplikácií.
Polyepsilon-lyzín sa široko používa v potravinárskom priemysle ako surovina pre prírodné konzervačné látky, ktoré pomáhajú predĺžiť trvanlivosť potravín a potláčajú rast škodlivých mikroorganizmov. Používa sa aj v kozmetickom priemysle pre svoje antimikrobiálne vlastnosti, kde sa pridáva do výrobkov na starostlivosť o pokožku alebo vlasy ako prírodný konzervačný a antibakteriálny prostriedok. Okrem potravinárskeho a kozmetického priemyslu nachádza uplatnenie aj v biomedicíne, kde sa používa ako súčasť rôznych lekárskych implantátov, mliečnych výrobkov a v potravinárskom priemysle ako biofilm pre potraviny. Funguje aj ako účinný inhibičný prvok voči rôznym baktériám v potravinárskom priemysle. V neposlednom rade sa skúma aj jeho potenciálne využitie v oblasti ekológie ako biologicky rozložiteľnej alternatívy syntetických plastov.
Treba poznamenať, že hoci ide o prírodnú látku, neodporúča sa jej nadmerné používanie a vždy sa musí dodržiavať predpísané dávkovanie. Hoci so sebou prináša množstvo výhod, niektoré štúdie naznačujú, že vysoké koncentrácie polyepsilon-lyzínu môžu mať negatívny vplyv na črevnú mikroflóru. Na potvrdenie alebo vyvrátenie týchto zistení je však potrebný ďalší výskum.