Pohánkovec obyčajný (Polygonum fagopyrum)
Iné názvy: Pohánka, Fagopyrum esculentum, Pohánka
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Pohánka obyčajná (Polygonum fagopyrum) je známa aj ako pohánka, Fagopyrum esculentum alebo pohánka. Rastlina pochádzajúca z Ázie sa začala pestovať pred 6 000 rokmi a postupne sa rozšírila do celého sveta. Vďaka svojej mrazuvzdornosti a jednoduchému pestovaniu je obľúbenou poľnou plodinou. Charakteristickými znakmi pohánky sú jej jasne ružové kvety a tmavohnedé plody pripomínajúce orechy. Hlavné využitie pohánky je v kuchyni, ale tento všestranný pomocník nachádza uplatnenie aj v medicíne.
Kulinárske využitie pohánky je veľmi široké. Najčastejšie sa z nej vyrába múka, ktorá je ideálna na prípravu chleba, knedlí, palaciniek, cestovín alebo halušiek. Pohánkovú múku si obľúbili najmä ľudia trpiaci celiakiou, pretože neobsahuje lepok. Okrem toho sa pohánka používa na prípravu kaší, polievok, sladkých a slaných jedál a dokonca aj nápojov. Pohánka sa často pridáva do šalátov alebo sa používa ako príloha k mäsu. Z pohánky sa vyrába aj fermentovaný nápoj podobný pivu, ktorý sa nazýva pohánkové pivo. V inovatívnych kuchyniach sa pohánka používa aj na výrobu dezertov, sladkostí a zmrzliny. Pohánka sa stáva aj obľúbenou surovinou na výrobu bezlepkových potravín.