Podzemnica olejná (Arachis hypogaea)
Iné názvy: arašidy, arašidy, arašidy, arašidy, arašidy
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Arašid, známejší ako podzemnica olejná alebo arašid, je rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky, kde bol objavený pred niekoľkými tisícmi rokov. Je to jednoročná bylina patriaca do čeľade strukovín. Typickým znakom tejto rastliny sú kvety s dlhými tenkými stonkami, ktoré po oplodnení dozrievajú na konci v podobe podzemných strukov. Pestujú sa najmä v tropických a subtropických oblastiach, kde teplé podnebie prispieva k ideálnemu dozrievaniu.
Arašidy sa používajú v mnohých oblastiach potravinárskeho priemyslu. Najznámejším produktom je určite arašidové maslo, ktoré sa vyrába z pražených arašidov. Obľúbené je najmä v USA, kde sa často používa ako náplň do sendvičov. Arašidy sú tiež dôležitou zložkou niektorých druhov čokolády a sladkých tyčiniek. Okrem toho sa arašidy používajú aj na výrobu oleja, ktorý sa môže použiť pri tepelne náročnom varení. Je vysoko cenený pre svoju chuť a vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín. Menej známa je pravdepodobne arašidová múka, ktorá sa môže používať ako bezlepková alternatíva pšeničnej múky. Vo vegetariánskej a vegánskej kuchyni sa arašidy používajú aj na výrobu náhrad mäsa. V neposlednom rade sa arašidy môžu konzumovať aj samotné, či už pražené, solené alebo v prírodnej forme.