Piemontské hľuzovky
Iné názvy: tartufi
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Vďaka svojmu významu v gastronómii sa piemontské hľuzovky, známe aj ako tartufi, používajú pri príprave mnohých špecialít. Hľuzovka je jedným z najcennejších a najexkluzívnejších produktov na trhu. Má výraznú, návykovú zemitú a sladkú chuť. Jeho vôňa je veľmi výrazná a nezameniteľná.
Piemontské hľuzovky sú obľúbené v mnohých podobách. Veľmi obľúbený je napríklad v sušenej, práškovej alebo vločkovej forme, ktorá sa používa do ryže, cesta, omelety, polievok alebo omáčok. Hľuzovky sa tiež nakladajú do oleja, ktorý im dodáva intenzívnu chuť a vôňu. Hľuzovkový olej sa potom používa pri príprave šalátov a studených jedál. Okrem toho sa hľuzovky pridávajú aj do rôznych druhov syrov, aby sa zvýraznila ich chuť. Veľmi obľúbená je aj kombinácia hľuzoviek s čokoládou. Hľuzovky sa pridávajú aj do likérov a kordíkov, kde sú ich chuť a vôňa tiež veľmi výrazné.
Výrobky z piemontských hľuzoviek alebo tartufi sa tak nachádzajú vo vysokej kuchyni a lahôdkach. Vďaka svojej jedinečnej chuti a vôni je táto hľuzovka obľúbeným produktom najmä medzi gurmánmi a milovníkmi dobrého jedla. Hoci je jeho cena o niečo vyššia, odborníci sa zhodujú, že sa ho oplatí aspoň raz ochutnať. Je to skutočný kulinársky zážitok.