Pektín
Iné názvy: Pektín, kyselina (2S,3R,4S,5R,6R)-3,4,5,6-tetrahydroxyoxán-2-karboxylová
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Pektín je prírodný polysacharid, ktorý je hlavnou zložkou "cementu", ktorý spája bunkové steny v rastlinných tkanivách. Táto zložka je chemicky známa ako kyselina (2S,3R,4S,5R,6R)-3,4,5,6-tetrahydroxyoxán-2-karboxylová. Pektín je dôležitou zložkou našich potravín, najmä vďaka svojej schopnosti vytvárať gél. Nachádza sa najmä v citrusových plodoch, jablkách a inom ovocí, najmä v ich šupkách a jadrách. Rastliny využívajú pektín na spevnenie svojich bunkových stien, zatiaľ čo v kuchyni je dôležitý pre svoju schopnosť zahusťovať a stabilizovať výrobky.
V priemysle a v kuchyni sa pektín používa vo veľkom množstve výrobkov, najmä v potravinárskom priemysle, kde sa uplatňuje ako prírodné želírujúce a stabilizačné činidlo. Zohráva kľúčovú úlohu pri výrobe marmelád, džemov a želé, kde pomáha premieňať kvapaliny na polotuhé alebo tuhé formy. Používa sa aj v pekárenských výrobkoch na zlepšenie textúry a predĺženie trvanlivosti, v cukrovinkách na zlepšenie konzistencie alebo v jogurtoch a mliečnych výrobkoch ako stabilizátor. Okrem potravinárskeho priemyslu sa pektín nachádza aj vo farmaceutickom priemysle, kde je súčasťou liekov proti hnačke alebo probiotických prípravkov. V kozmetike sa používa pre svoje hydratačné a zmäkčujúce účinky. Vďaka svojej neoceniteľnej schopnosti viazať vodu sa pektín využíva aj v ekológii, kde je užitočný na obnovu vodných zdrojov znečistených toxickými kovmi.