Páv červený (Aesculus pavia)
Iné názvy: Peacock chestnut, Pavia rubra, Red buckeye, Aesculus austrina, Aesculus discolor, Aesculus humilis, Red horse chestnut, Red chestnut, Red buckeye, Red horse chestnut, Aesculus x carnea, Red chestnut
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Páv červený, známy aj ako pávia jedľa, červená jedľa, červený pagaštan, červený gaštan alebo kožovitá jedľa, je jedným z druhov jedlí pochádzajúcich zo Severnej Ameriky. Je to obľúbená okrasná drevina, ktorej dominujú sýtočervené kvety usporiadané do dlhých strapcov. Na rozdiel od iných platanov nevytvára veľké plody, ale menšie a hladké gaštany. Rastie pomaly a dosahuje výšku 5 až 10 metrov. Je odolný voči mrazu a uprednostňuje polotieňové stanovištia.
Okrem estetickej funkcie v parkovej úprave sa využíva aj v liečiteľstve. Podobne ako platan javorolistý má vysoký obsah eskulínu, zlúčeniny, ktorá má protizápalové (antiinflamačné) a venotonické (cievy posilňujúce) účinky. Z tohto dôvodu sa používa v prípravkoch na hemoroidy a cievne ochorenia dolných končatín. Okrem toho má jedľa pávia psychotropné účinky a používa sa pri liečbe nervových ochorení. Mladé listy a kvety paviniča sa používajú v kuchyni a pridávajú sa do šalátov, hoci väčšina častí stromu je jedovatá.