Papain
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Papaín, niekedy označovaný ako oxid cíničitý, je enzým pochádzajúci z melónu papája. Táto látka má mierne horkú chuť a je známa predovšetkým vďaka svojim tráviacim vlastnostiam, ktoré jej umožňujú rozkladať bielkoviny na jednoduchšie aminokyseliny. Papaín má výnimočnú schopnosť rozpúšťať tuky a bielkoviny, vďaka čomu je ideálny na zlepšenie trávenia a odstránenie nežiaducich tukov z tela. Je tiež súčasťou niektorých liekov na tráviace problémy a na bolesti svalov a kĺbov.
Papaín sa však používa nielen v medicíne, ale aj v potravinách a kozmetike. V potravinárskom priemysle sa používa napríklad v syroch na dosiahnutie požadovanej konzistencie a štruktúry. Pridáva sa aj do niektorých značiek zubných pást a ústnych vôd, kde pomáha ničiť baktérie a bielkovinové usadeniny na zuboch. V kozmetike sa potom používa v exfoliačných a omladzujúcich výrobkoch pre svoju schopnosť rozkladať odumreté bunky a stimulovať obnovu pokožky. Papaín je teda veľmi univerzálna látka, ktorej význam a využitie v rôznych odvetviach neustále rastie.