Opuncia (Opuntia ficus)
Iné názvy: nopal
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Opuncia, známa aj ako nopál, patrí do čeľade kaktusov a pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Mimo tropických podmienok sa čoraz častejšie pestuje v oblastiach mierneho pásma, ako je Stredomorie a Česká republika. Opuncia je obľúbená nielen pre svoj exotický a originálny vzhľad, ale aj pre široké využitie pri výrobe rôznych produktov.
Mladé plody nopálu sa často konzumujú ako zelenina. Majú špecifickú chuť, ktorá pripomína kríženca uhorky a melóna, a sú veľmi šťavnaté. Široké využitie majú v mexickej kuchyni, napríklad ako prísada do šalátov, omáčok alebo ako samostatné jedlo. Zrelé plody, známe ako "indické figy", sa zasa používajú ako ovocie. Ich dužina je sladká, aromatická a bohatá na vitamíny, najmä na vitamín C. Indické figy sa používajú na výrobu rôznych druhov džemov, marmelád, štiav a likérov. Okrem potravín sa opuncie používajú aj v kozmetike. Sú známe svojimi hydratačnými a regeneračnými vlastnosťami a sú súčasťou rôznych krémov, masiek a šampónov. Cenná je aj v medicíne, kde sa využívajú jej protizápalové a antioxidačné vlastnosti.