Olivamidopropylbetaín
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Olivamidopropylbetaín, známy aj ako pšeničné aminokyseliny alebo hydrolyzovaný pšeničný proteín, je zložka, ktorá sa často nachádza v kozmetických výrobkoch a výrobkoch osobnej starostlivosti. Táto látka je derivátom kokosového oleja a pšeničného proteínu, ktorý sa získava z mäkkého obalu pšeničných zŕn. Má penivú schopnosť a je známa svojimi čistiacimi a ošetrujúcimi vlastnosťami, vďaka čomu je vhodná na použitie v šampónoch, pleťových vodách, mydlách, holiacich krémoch a iných výrobkoch na starostlivosť o pokožku a vlasy.
Olivamidopropylbetaín vďaka svojmu zloženiu zvyšuje hydratáciu pokožky a zlepšuje jej stav. Je cenný pre svoje zmäkčujúce vlastnosti, ktoré zjemňujú a vyhladzujú pokožku. Vďaka svojej schopnosti viazať vodu na pokožke sa výborne hodí do hydratačných výrobkov. Pridáva sa aj do šampónov a kondicionérov, kde slúži ako súčasť proti krepovateniu a rozčesávaniu vlasov a zlepšuje ich vzhľad a pocit. Vďaka svojej jemnosti a dobrej znášanlivosti sa dokonca môže používať vo výrobkoch pre citlivú pokožku a pre deti. Napriek jeho mnohostrannému použitiu a prínosu pre pokožku a vlasy je vždy dôležité uistiť sa, že na túto zložku nie ste alergickí, a v prípade akýchkoľvek pochybností sa radšej poraďte s dermatológom.