facebook
Objednávky zadané do 14:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Monascus purpureus

Iné názvy: Červená kvasnicová ryža, červená kojová ryža, červená koji, Hong Qu Juin, Monascus albidus, Monascus anka , Monascus araneosus , Monascus major , Monascus rubiginosus, Monascus vini

Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)


Monascus purpureus je druh huby z čeľade Schizosaccharomycetaceae. Je to špecifický druh huby, ktorý sa vyznačuje predovšetkým červeným až fialovým sfarbením a rastie na ryži, obilí a iných typoch zrnitých substrátov. Skoršie systematické názvy tohto druhu sú okrem iného Monascus albidus, Monascus anka, Monascus araneosus, Monascus major, Monascus rubiginosus a Monascus vini. Medzi alternatívne názvy patria Červená kvasnicová ryža, Červená kojová ryža, Červená koji a Hong Qu Juin, ktoré pochádzajú z rôznych jazykových prekladov súvisiacich s farebným ryžovým substrátom. Tento druh huby je pre mnohé kultúry nepostrádateľným nástrojom pri výrobe klasických jedál.

Jeho využitie je najmä v potravinárskom a farmaceutickom priemysle. Je významným producentom pigmentov a enzýmov, ktoré sa využívajú najmä pri výrobe potravinárskych výrobkov. Do potravín sa pridáva až pri konečnom spracovaní, keď im dodáva svoju typickú farbu a chuť. Monascus purpureus sa najčastejšie vyskytuje v ázijskej kuchyni, kde sa používa na farbenie rýb, tofu, syrov, mäsa, ryže, piva a vína. V Číne umožňuje Monascus purpureus výrobu tradičného červeného ryžového vína. Vo farmaceutickom priemysle sa táto huba používa na výrobu liekov na zníženie cholesterolu, pretože produkuje látky, ktoré pôsobia ako statíny. Statíny sú lieky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi a prispievajú tak k prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Samozrejme, využitie Monascus purpureus sa neobmedzuje len na oblasť liekov a potravín. Je dôležitou súčasťou prírodných kozmetických výrobkov a slúži aj ako modelový organizmus v rôznych vedeckých štúdiách.


Kategória
Top