Maranta arundinacea (Maranta arundinacea)
Iné názvy: maranta, maranta trstinová
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Maranta, známa aj ako maranta alebo maranta trstinová, je rastlina pochádzajúca z tropických oblastí Južnej Ameriky. O jej liečivých vlastnostiach sa dozvedeli domorodci, ktorí marantu používali na liečbu rôznych chorôb. Z rastliny sa vyrába posilňujúci a upokojujúci nápoj, ktorý sa môže konzumovať samotný alebo s prídavkom rastlinných alebo živočíšnych tukov. Dnes sa maranta pestuje na plantážach v mnohých tropických krajinách vrátane Afriky.
Okrem liečivých vlastností sa maranta používa aj v potravinárskom priemysle. Jeho hľuzy obsahujú škrob, ktorý sa po rozomletí a usušení používa ako prísada do pečiva, polievok, omáčok, zmrzliny a rôznych druhov dezertov a sladkostí. Vo väčšine prípadov je tento škrob bez farby a chuti, takže neovplyvňuje chuť hotového pokrmu. Jeho výhodou je ľahká stráviteľnosť a vysoká výživová hodnota. Veľkú popularitu si získal aj v kozmetickom priemysle, kde sa používa ako prísada do púdrov a iných výrobkov na pleť. Vďaka svojej štruktúre dokáže jemne vyhladiť pokožku a zároveň absorbovať prebytočný olej.