Maltóza
Iné názvy: Maltosa, Sladový cukor, Maltóza, Sladový cukor, Glukopyranosyl-D-glukóza
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Maltóza, známa aj ako maltóza, sladový cukor, maltóza, sladový cukor alebo glukopyranosyl-D-glukóza, je jednoduchý disacharid pozostávajúci z dvoch molekúl glukózy. Tento cukor dostal svoj názov podľa svojej prítomnosti v jačmennom slade, z ktorého bol prvýkrát izolovaný. Svoje široké uplatnenie nachádza v potravinárskom priemysle a následne v našom tele, kde sa maltóza v tráviacom trakte štiepi na jednotlivé molekuly glukózy, ktoré poskytujú telu energiu.
Maltóza sa používa najmä v potravinárskom priemysle na zvýraznenie chuťových vlastností rôznych výrobkov, na zlepšenie štruktúry a tiež ako zdroj energie. Ide najmä o pečivo, sušienky, palacinky, cukrovinky, zmrzlinu, ľadovú triešť, zmrzlinu, cukrovinky, rôzne nápoje a potraviny na báze droždia. Veľké množstvo maltózy sa nachádza aj v pive, kde zohráva kľúčovú úlohu pri jeho výrobe a ovplyvňuje jeho konečnú chuť. Tento sladový cukor sa získava z jačmenného sladu počas procesu nazývaného sacharifikácia pri varení piva. Z hľadiska spotrebiteľa je zaujímavé, že hoci je maltóza cukor, jej sladivosť je v porovnaní s bežným stolovým cukrom nižšia. Účinok na ľudský organizmus je však vo všeobecnosti podobný.