Maltitol
Iné názvy: E965
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Maltitol, známy aj pod európskym označením E965, je nízkokalorický polyol (cukrový alkohol), ktorý sa používa ako náhrada cukru. Maltitol sa získava z maltózy (dvojnásobného cukru), ktorá sa zasa získava zo škrobu. Má príjemnú sladkú chuť, ktorá je takmer identická so sacharózou, ale má len 90 % kalorického obsahu bežného cukru. Preto je mimoriadne obľúbený v diétnych a diabetických výrobkoch.
E965 sa používa v mnohých potravinárskych výrobkoch vrátane cukríkov, čokolády, žuvačiek alebo cukroviniek - najmä v tých, ktoré sú určené pre diabetikov alebo spotrebiteľov s obmedzeným príjmom cukru. Maltitol je tiež bežnou zložkou pečiva a sladkých nápojov. Okrem toho sa používa ako sladidlo vo farmaceutických výrobkoch, ako sú niektoré druhy liekov proti kašľu a vitamínové doplnky. Vďaka svojim vlastnostiam, medzi ktoré patrí sladivosť a schopnosť zlepšiť konzistenciu potravín alebo navodiť pocit sýtosti, je maltitol užitočným a obľúbeným pomocníkom v potravinárskom priemysle. Jeho výhodou je aj nižší obsah kalórií a zníženie rizika vzniku zubného kazu.