Lyzozým
Iné názvy: 1-4-Beta-N-acetylmuramidáza
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Lyzozým je prirodzene sa vyskytujúci enzým, ktorý sa vyznačuje schopnosťou ničiť bakteriálne bunky rozkladom ich bunkových stien. Tento enzým, ktorého ďalšie názvy sú 1-4-Beta-N-acetylmuramidáza alebo muramidáza, prvýkrát objavil v roku 1922 britský bakteriológ Frederick Twort. Po tom, ako britský biochemik Alexander Fleming objavil antibiotické účinky lyzozýmu, sa enzým začal používať v lekárskej praxi ako liečivo pri infekciách močových ciest, očných infekciách a dokonca ako liečivo na prevenciu zubného kazu.
Lyzozým sa používa aj v potravinárskom priemysle, najmä pri výrobe syrov, kde slúži na potlačenie rastu nežiaducich baktérií a plesní. Enzým sa pridáva aj do niektorých druhov syrov, aby sa zabránilo tvorbe plynov, ktoré by mohli viesť k nežiaducim trhlinám. V kozmetickom priemysle sa lyzozým vďaka svojim baktericídnym vlastnostiam často používa vo výrobkoch, ako sú mydlá, šampóny a masky na tvár. Ďalšie použitie lyzozýmu je v nápojoch, ako je víno alebo pivo, kde pôsobí ako prírodný konzervant. Okrem toho sa používa aj v poľnohospodárstve, konkrétne v chove hydiny, kde môže slúžiť ako alternatíva k antibiotikám.