Lišaj japonský (Eriobotrya japonica)
Iné názvy: loquat, japonský knotweed, japonský knotweed, čínska slivka, japonská slivka
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Lokva japonská (Eriobotrya japonica), známa aj ako lokva, japonský myší strom, japonský myší strom, čínska slivka alebo japonská slivka, je vždyzelený strom pochádzajúci z juhovýchodnej Ázie. Dorastá do výšky až 10 metrov. Má previsnuté konáre s lesklými oválnymi listami. Jeho plody sú bledooranžové, sladkokyslej chuti a majú priemer asi dva až tri centimetre. V interiéri sa japonský ľubovník pestuje ako okrasná izbová rastlina, zatiaľ čo v teplejšom podnebí (napríklad v Stredomorí) sa pestuje vonku.
Hlavným produktom japonského libečka sú jeho plody, ktoré sa konzumujú čerstvé, ale používajú sa aj na prípravu rôznych potravinárskych výrobkov. Ich chuť je podobná marhuliam a v kulinárskej kultúre mnohých krajín sú veľmi obľúbené. Vyrábajú sa z nich džemy, marmelády, šťavy, víno a likéry. Okrem toho sa z japonského loquatu získava aj esenciálny olej, ktorý sa používa v kozmetike a aromaterapii. Listy loquatu obsahujú veľa antioxidantov, a preto sa používajú aj na výrobu čajov a iných liečivých produktov. V tradičnej čínskej medicíne sa baza japonská používa pri liečbe rôznych ochorení, ako je astma, chronická bronchitída alebo zápal dýchacích ciest.