Lecitín (Lecitín)
Iné názvy: Lyzolecitín
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Lecitín, známy aj ako lyzolecitín, je zložka, ktorá sa nachádza v mnohých potravinách a zohráva dôležitú úlohu v ľudskom tele. Je to zmes rôznych fosfolipidov a čoraz častejšie sa používa nielen v potravinárskom, ale aj v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Jeho hlavná úloha spočíva predovšetkým v transporte tukov v tele.
V potravinárskom priemysle sa lecitín používa najmä ako emulgátor, čo znamená, že pomáha spájať vodu a tuk, a tým zabraňuje oddeleniu jednotlivých zložiek. Preto ho možno nájsť v rôznych druhoch margarínov, čokoláde, zmrzline, pečive, ale aj v niektorých diétnych potravinách a tzv. proteínových kokteiloch. Lecitín sa bežne používa aj pri príprave instantných polievok a omáčok, pretože zvyšuje ich stabilitu a predlžuje ich trvanlivosť. Okrem potravinárskeho priemyslu sa lecitín používa aj v kozmetickom priemysle, kde sa používa ako súčasť výrobkov na starostlivosť o pleť, vlasy a nechty. V medicíne sa lecitín používa v niektorých liekoch na liečbu ochorení pečene.