Laminaria japonica (japonský ostropestrec)
Iné názvy: Kombu, Kelp, Morská kapusta
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Japonská riasa, známa aj ako kombu, kelp alebo morský kel, je druh morskej riasy, ktorá sa hojne vyskytuje v chladných morských vodách Tichého oceánu, pričom Japonsko je jej hlavným producentom. Je to chladnomilná rastlina, ktorá rastie najmä vo vodách s teplotou 5 - 20 stupňov Celzia. Vyznačuje sa tmavozelenou až takmer čiernou farbou.
Kustovnica japonská je mimoriadne obľúbená v ázijskej kuchyni, najmä v japonskej a kórejskej kuchyni, kde sa používa na prípravu rôznych kulinárskych špecialít. Jeho pružné listy sa zvyčajne sušia a ďalej spracovávajú. Zriedkavo sa konzumuje v surovom stave. Je vhodná do polievok, omáčok, ryžových jedál alebo cestovín. Obľúbená je však aj v západných krajinách, kde sa používa na výrobu rôznych druhov potravinových doplnkov, najmä pre vysoký obsah jódu, minerálov a vitamínov. Často sa zaraďuje do rôznych typov diétnych programov alebo sa používa na výrobu rôznych detoxikačných výrobkov. Okrem toho sa kombu používa aj na výrobu kompostu a hnojiva na pestovanie rastlín. Morská kapusta sa používa aj v kozmetickom priemysle, kde sa z nej vyrábajú rôzne pleťové masky, krémy a obklady.