Laktóza (Saccharum lactis)
Iné názvy: Laktóza
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Laktóza alebo saccharum lactis je prírodný cukor, ktorý sa nachádza v mliečnych výrobkoch. Tento disacharid sa skladá z molekúl glukózy a galaktózy. Je jedinečný tým, že sa prirodzene vyskytuje len v mlieku cicavcov. Laktóza je dôležitá u novorodencov, kde slúži ako dôležitá zložka absorpcie energie prostredníctvom jej fermentácie v hrubom čreve. Pre svoje sladivé vlastnosti sa laktóza často používa v potravinárskom priemysle.
Medzi výrobky obsahujúce laktózu patrí mlieko a mliečne výrobky, ako sú jogurty, syry a zmrzlina. Nájdeme ju aj v hotových polievkach, výrobkoch z rastlinného tuku, pečive, sušenom čaji a káve, čokoláde a mnohých ďalších potravinách. V potravinárskom priemysle sa laktóza používa na zlepšenie štruktúry a stability potravín, ako je zmrzlina. Vo farmaceutickom priemysle je veľmi obľúbenou zložkou pri výrobe liekov, kde slúži ako plnidlo do tabliet. Sladká chuť laktózy tiež pomáha maskovať nepríjemnú chuť niektorých liekov. Treba poznamenať, že niektorí ľudia majú intoleranciu na laktózu, pre ktorých je konzumácia laktózy nevhodná. Našťastie, v súčasnosti sú k dispozícii alternatívy takmer všetkých mliečnych výrobkov.