Laktát vápenatý
Iné názvy: Mliečnan vápenatý
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Laktát vápenatý, známy aj ako mliečnan vápenatý, je organická zlúčenina používaná ako doplnok stravy. Je to biely prášok bez zápachu, ktorý je dobre rozpustný vo vode a má mierne sladkú chuť. Táto látka je vysoko biologicky dostupnou formou vápnika a vyrába sa fermentáciou určitých cukrov pomocou špecifických baktérií. Výsledkom je produkt, ktorý sa ľahko vstrebáva do ľudského tela a prispieva k udržaniu zdravých zubov a kostí.
Výhodou tohto typu doplnku vápnika je jeho neškodnosť pre žalúdok, vďaka čomu je vhodnou voľbou pre ľudí s citlivým tráviacim systémom. Mliečnan vápenatý sa bežne používa aj v potravinárskom priemysle ako regulátor kyslosti, stabilizátor alebo zahusťovadlo. V medicíne sa používa ako súčasť infúznych roztokov. Napriek jeho všeobecnej užitočnosti je pri užívaní výživových doplnkov vždy potrebné dodržiavať odporúčané dávkovanie a v prípade akýchkoľvek zdravotných problémov sa poradiť s lekárom. Caclium Lactate má tak široké využitie a predstavuje jeden z najdôležitejších prvkov pre udržanie zdravého života.