Lactobacillus helveticus
Iné názvy: Lactobacillus acidophilus/helveticus, Lactobacillus acidophilus
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Lactobacillus helveticus je probiotická baktéria, ktorá sa hojne vyskytuje v črevnej mikroflóre ľudí a zvierat, ale aj vo fermentovaných mliečnych výrobkoch. Tento mikroorganizmus má značný význam pre ľudské zdravie, pretože sa podieľa na mnohých dôležitých procesoch v našom tele. Okrem iného napomáha tráveniu, podporuje správne fungovanie imunitného systému a prispieva k účinnému vstrebávaniu niektorých dôležitých vitamínov a minerálov. Predpokladá sa, že má pozitívny vplyv aj na duševnú rovnováhu, pretože produkuje neuroaktívne molekuly, ktoré pôsobia ako prenášače signálov v nervovom systéme. Okrem toho Lactobacillus helveticus vykazuje antibakteriálne účinky, ktoré môžu pomôcť v boji proti niektorým škodlivým baktériám.
Lactobacillus helveticus sa najčastejšie používa v mliekarenskom priemysle, kde sa používa ako štartovacia kultúra pri výrobe rôznych druhov syrov, najmä švajčiarskeho syra ementál. Jeho úloha spočíva nielen v tom, že prispieva k ich typickej chuti, ale aj vo fermentačných procesoch, ktoré rozkladajú laktózu na kyselinu mliečnu. Produkciou oxidu uhličitého pomáha aj pri tvorbe charakteristických dier v syre. Vďaka svojim probiotickým vlastnostiam sa Lactobacillus helveticus často pridáva aj do jogurtov a iných fermentovaných mliečnych výrobkov, ktoré majú priaznivý vplyv na trávenie a črevnú mikroflóru. Mimo výroby mliečnych výrobkov je tento mikroorganizmus prítomný aj v niektorých potravinových doplnkoch určených na podporu zdravia čriev.