Lactobacillus bulgaricus
Iné názvy: Lactobacillus bulgaricus GLB44 (5 miliárd CFU 0,5 g)
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Lactobacillus bulgaricus, známy aj ako Lactobacillus bulgaricus GLB44 (5 miliárd CFU 0,5 g), je špeciálny kmeň baktérií, ktorý sa vďaka preukázaným priaznivým účinkom na ľudský organizmus vo veľkej miere používa v potravinárskom priemysle. Je to jedna z najznámejších probiotických baktérií, ktoré sa prirodzene vyskytujú v našom tele a ich hlavnou úlohou je udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a podporovať trávenie a imunitný systém.
Lactobacillus bulgaricus GLB44 má široké využitie najmä v mliekarenskom priemysle, kde sa pridáva do výroby rôznych druhov jogurtov a iných fermentovaných mliečnych výrobkov. Vďaka svojim acidifikačným vlastnostiam pomáha zahusťovať a okysľovať mlieko a jogurtom dodáva ich charakteristickú chuť a vôňu. Tento kmeň sa používa aj pri výrobe probiotických potravinových doplnkov, kde je jeho hlavnou úlohou podporovať zdravú črevnú mikroflóru a posilňovať imunitný systém.