L-tyrozín
Iné názvy: Tyrozín, kyselina 2-amino-3-(4-hydroxyfenyl)propánová, 4-hydroxyfenylalanín
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
L-tyrozín je typ aminokyseliny, ktorá sa podieľa na metabolizme tela. Je to esenciálna aminokyselina, t. j. taká, ktorú si telo nedokáže vytvoriť samo a musí sa prijímať v strave alebo vo forme doplnkov. L-tyrozín, ktorý je známy aj ako tyrozín, kyselina 2-amino-3-(4-hydroxyfenyl)propánová alebo 4-hydroxyfenylalanín, zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe bielkovín, enzýmov a niektorých hormónov. Jeho nedostatok môže viesť k únave, depresii a nízkej schopnosti koncentrácie.
L-tyrozín sa používa v rôznych výrobkoch na podporu zdravia a pohody. Je súčasťou viacerých výživových doplnkov zameraných na zvýšenie energie, zlepšenie nálady a zvýšenie koncentrácie. Široké uplatnenie má aj vo výrobkoch určených pre športovcov, pretože sa podieľa na tvorbe hormónov adrenalínu a noradrenalínu zvyšujúcich výkonnosť. Okrem toho sa L-tyrozín používa aj v kozmetickom priemysle. Je súčasťou niektorých krémov a sér, ktoré sľubujú zlepšenie stavu pokožky stimuláciou tvorby melanínu, čo je pigment, ktorý dodáva pokožke farbu. Nakoniec treba poznamenať, že L-tyrozín je prítomný aj v mnohých druhoch potravín, najmä v mäse, rybách, mliečnych výrobkoch, obilninách a orechoch.