L-tryptofán
Iné názvy: kyselina L-2-amino-3-(indol-3-yl)propionová
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
L-tryptofán, známy aj ako kyselina L-2-amino-3-(indol-3-yl)propionová, je jednou z esenciálnych aminokyselín, čo sú látky, ktoré telo potrebuje, ale nedokáže si ich vytvoriť samo - musíme ich získať v strave. L-tryptofán zohráva kľúčovú úlohu vo viacerých dôležitých telesných funkciách. Je napríklad nevyhnutný pre tvorbu serotonínu, ktorý je kľúčový pre správnu náladu a sny, a nedostatok tohto neurotransmitera sa spája so vznikom depresívnych stavov. L-tryptofán sa podieľa aj na tvorbe niacínu, vitamínu skupiny B, ktorý je dôležitý pre trávenie, zdravie kože a nervový systém.
L-tryptofán sa nachádza v mnohých potravinách bohatých na bielkoviny, ako sú hydina, ryby, vajcia a orechy. Často sa však používa aj v potravinových doplnkoch, kde je uvedený ako samostatná zložka alebo ako súčasť zmesi aminokyselín. L-tryptofán sa používa aj vo farmaceutickom priemysle. Konkrétne je potrebný na výrobu niektorých liekov určených na liečbu depresie a iných stavov súvisiacich s náladou. Vďaka svojej schopnosti podporovať kvalitný spánok sa L-tryptofán často používa aj v liekoch na spanie. Okrem toho sa L-tryptofán môže používať aj v kozmetickom priemysle v prípravkoch na starostlivosť o pleť, ako sú hydratačné krémy, pretože dokáže podporovať zdravú pokožku a srsť.