Kyselina vínna (kyselina vínna)
Iné názvy: kyselina dihydroxybutándiová, kyselina 2,3-dihydroxybutándiová, kyselina dihydroxyjantárová
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Kyselina vínna, oficiálne známa ako kyselina 2,3-dihydroxybutándiová alebo kyselina dihydroxybutándiová, je organická kyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v niektorých rastlinách, najmä v hrozne a banánoch. Je to biely prášok bez zápachu, ktorý má výrazne kyslú chuť. Kyselina vínna je jednou z hlavných zložiek vínneho kameňa, čo je biely prášok, ktorý sa často objavuje na korku alebo vo fľašiach vína. Je tiež hlavnou kyselinou, ktorá sa nachádza vo vínach a zohráva dôležitú úlohu v procese stabilizácie pri výrobe vína.
Kyselina vínna má vďaka svojim špeciálnym vlastnostiam mnoho komerčných využití. Je obľúbeným prídavkom do potravín a nápojov, kde sa používa ako konzervačná látka a zvýrazňovač chuti. Je zložkou mnohých práškov na pečenie, kde pomáha uvoľňovať oxid uhličitý a vytvárať bublinky, vďaka ktorým cesto kysne. V kozmetike sa kyselina vínna používa v niektorých krémoch a pleťových vodách pre jej exfoliačné účinky. V medicíne sa používa ako pomocná látka pri výrobe liekov. Kyselina vínna sa pridáva aj do vín na zvýšenie kyslosti a zlepšenie chuti. Okrem toho je aj zložkou niektorých čistiacich a leštiacich prostriedkov na kovy a sklo. Hromadenie kyseliny vínnej vo víne sa často považuje za chybu, ale v malých množstvách zvyšuje komplexnosť chuti vína.