Kyselina trieslovinová
Iné názvy: Kyselina trieslovinová
Skóre poškodenia: 3 (Neškodné chemikálie)
Kyselina trieslovinová, inak známa ako kyselina trieslovinová, je polyfenolová kyselina, ktorá sa nachádza v mnohých druhoch ovocia, rastlín a drevín, najmä v dubovej kôre, orechových šupkách alebo v čínskom nápoji Pu'erh. Vďaka širokej škále vlastností patrí medzi látky s rôznorodým využitím v rôznych odvetviach.
Kyselina trieslovinová sa najčastejšie používa v potravinárskom a nápojovom priemysle, napríklad pri výrobe vína, piva a jablčného vína. Používa sa aj vo farmaceutickom priemysle, najmä pre svoje sťahujúce a antiseptické vlastnosti, a teda aj v kozmetike, kde sa používa napríklad v prípravkoch na starostlivosť o pleť. Ďalšou dôležitou oblasťou je kožiarsky priemysel, kde sa používa na ošetrenie kože a výrobu koží. Je tiež súčasťou niektorých druhov atramentov a farbív. Kyselina trieslovinová sa používa aj v textilnom priemysle na zlepšenie odolnosti materiálov voči plesniam. Zaujímavé je aj jej použitie v metalurgii, kde sa používa na extrakciu iných prvkov z ich zlúčenín.