Kyselina sorbová
Iné názvy: Kyselina sorbová, E200
Skóre poškodenia: 3 (Neškodné chemikálie)
Kyselina sorbová, známa aj ako E200, je organická kyselina používaná ako konzervačná látka v potravinárskom priemysle. Táto látka je dobre rozpustná vo vode a alkohole, takže je ideálna na použitie v rôznych druhoch potravín. Kyselina sorbová je v odporúčaných dávkach bezpečná pre ľudské zdravie a je schválená Európskou úniou aj Svetovou zdravotníckou organizáciou.
Kyselina sorbová je prítomná v mnohých potravinách a nápojoch. Vo veľkej miere sa používa v alkoholických nápojoch, ako je víno, pivo a jablčné víno, kde pomáha zabraňovať rastu kvasiniek a plesní. Používa sa aj v potravinárskom priemysle, napríklad v pekárenských výrobkoch, syroch, želé, džemoch a mnohých ďalších výrobkoch. Okrem potravinárskeho priemyslu sa kyselina sorbová používa aj v kozmetickom priemysle ako konzervačná látka v krémoch, pleťových vodách a šampónoch a v liekoch na liečbu niektorých kožných ochorení. Je však dôležité zdôrazniť, že jej používanie je regulované a musí byť výslovne uvedené na výrobkoch.