Kyselina polyglutámová
Iné názvy: Kyselina polyglutámová, PGA
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Kyselina polyglutámová, známa aj ako PGA, je biologicky odbúrateľný polymér produkovaný baktériami. Táto látka sa syntetizuje z aminokyseliny L-glutamátu a má vysokú schopnosť viazať vodu. Vďaka tejto vlastnosti sa čoraz častejšie používa v kozmetickom priemysle, kde sa stáva obľúbenou zložkou hydratačných výrobkov a výrobkov proti starnutiu. Jedinečná štruktúra PGA umožňuje prenikanie vlhkosti hlboko do pokožky a jej dlhodobé udržanie.
Okrem toho sa kyselina polyglutámová používa aj v potravinárstve a poľnohospodárstve. Po pridaní do niektorých potravín pomáha vyvolať chuť a zvýšiť ich výživovú hodnotu. Používa sa aj ako biologicky odbúrateľný plast na poľnohospodárske účely. Tu pomáha znižovať straty vody a živín z pôdy. Vďaka vysokému obsahu kyseliny glutámovej sa používa aj v medicíne, kde pôsobí ako liek proti bolesti. Kyselina polyglutámová je tiež kľúčovým prvkom pri výrobe niektorých vakcín a biosenzorov.