Kyselina palmitová
Iné názvy: Kyselina palmitová
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Kyselina palmitová, známa aj ako kyselina palmitová, je nasýtená mastná kyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v rôznych rastlinných tukoch a olejoch, ale aj v živočíšnych tukoch. Jej názov je odvodený od latinského slova pre palmu "palma", keďže je hlavnou zložkou palmového oleja. Je to biela, pevná látka, ktorá je pri bežných teplotách nerozpustná vo vode. Je široko rozšírený a nachádza sa napríklad v mlieku cicavcov vrátane človeka.
Kyselina palmitová sa používa v rôznych priemyselných oblastiach. Patrí medzi ne potravinársky priemysel, kde sa používa ako stabilizátor a emulgátor v pečive, margaríne, instantných polievkach a náhradách čokolády. Používa sa aj v kozmetickom priemysle, najmä v mydlách, krémoch a pleťových vodách. Vďaka svojim vlastnostiam často slúži ako zahusťovadlo, ale má aj schopnosť zvláčňovať pokožku. Okrem toho sa používa aj vo farmaceutickom priemysle, napríklad pri výrobe tabliet. Je dôležitou zložkou rôznych druhov biopalív a používa sa aj v niektorých druhoch plastov. Napriek tomu, že kyselina palmitová má rozmanité využitie, je potrebné zdôrazniť, že pri nadmernej konzumácii sa spája s niektorými negatívnymi účinkami na zdravie, napríklad so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení.