Kyselina mliečna (kyselina mliečna)
Iné názvy: Kyselina mliečna
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Kyselina mliečna je organická látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách a je tiež produktom niektorých mikroorganizmov. Nazýva sa tak kvôli svojej prítomnosti v mlieku a mliečnych výrobkoch, ako to naznačuje jej názov. Je to karboxylová kyselina, priehľadná a bezfarebná, v čistej forme silne kyslá a rozpustná vo vode aj v alkoholických roztokoch. Je zastúpená dvoma optickými izomérmi, L- a D-kyselinou, pričom prvý z nich je biologicky aktívny a vzniká počas fermentácie cukrov mliečnymi baktériami.
Kyselina mliečna sa používa v rôznych priemyselných odvetviach. V potravinárskej výrobe sa používa napríklad pri výrobe syrov, jogurtov, fermentovaných potravín, ako aj niektorých druhov pečiva, napríklad kváskového chleba. Pridáva sa aj do niektorých nápojov, cukroviniek a zmrzliny. Používa sa aj v kozmetickom priemysle, konkrétne v starostlivosti o pleť. Je súčasťou niektorých krémov, pleťových masiek a peelingov. Kyselina mliečna sa používa aj na konzervovanie potravín, napríklad zeleniny v pohári, pretože je antibakteriálna a predlžuje trvanlivosť výrobku. V neposlednom rade sa používa v textilnom priemysle na úpravu škrobu v spriadaných vláknach alebo ako súčasť niektorých lepidiel. Je to teda látka so širokým spektrom použitia.