Kyselina listová (kyselina listová)
Iné názvy: vitamín B9, foláty
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Kyselina listová, známa aj ako vitamín B9 alebo folát, je dôležitý vitamín, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Je to vo vode rozpustný vitamín zo skupiny vitamínov B, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu DNA, RNA a bielkovín. Je obzvlášť dôležitý pre rýchlo sa deliace bunky, ako sú bunky krvotvorného systému, bunky tráviaceho a dýchacieho systému a tiež bunky plodu počas tehotenstva. Kyselina listová je dôležitá aj pre správny vývoj neurálnej trubice plodu. Bez dostatočného príjmu kyseliny listovej môžu vzniknúť rôzne zdravotné problémy vrátane porúch krvotvorby, ako je anémia, porúch trávenia alebo zvýšeného rizika vrodených chýb u detí matiek s nedostatkom kyseliny listovej.
Kyselina listová sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách, ako je tmavozelená listová zelenina, orechy, fazuľa, celozrnné obilniny a niektoré druhy ovocia. Používa sa aj ako doplnok stravy vo forme tabliet a pridáva sa aj do niektorých spracovaných potravín. Napríklad v Spojených štátoch a Kanade je pridávanie kyseliny listovej do múky, cereálnych výrobkov, chleba, cestovín a ryže povinné ako prevencia pred vrodenými chybami. V Českej republike a vo väčšine európskych krajín takéto nariadenie neexistuje, ale niektoré spoločnosti ju napriek tomu do svojich výrobkov pridávajú. Kyselina listová hrá veľmi dôležitú úlohu aj v tehotenských vitamínových prípravkoch, ktoré sa odporúčajú ženám plánujúcim tehotenstvo a tehotným ženám.