Kyselina levulínová
Iné názvy: Kyselina levulínová, kyselina levulínová
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Kyselina levulínová, známa aj ako kyselina levulínová alebo acidum levulinicum, je organická látka patriaca do skupiny karboxylových kyselín. Jej molekula pozostáva zo šiestich atómov uhlíka, dvanástich atómov vodíka a dvojice atómov kyslíka. Túto kyselinu prvýkrát izoloval v 19. storočí taliansky vedec Guglielmo Hugo Ventura z mnohých druhov rastlín vrátane kukurice a sliviek.
Dnes sa kyselina levulínová používa v mnohých priemyselných aplikáciách. Je dôležitou surovinou v kozmetickom priemysle, kde slúži ako konzervačná látka a stabilizátor kvality kozmetických výrobkov. Je preto nenahraditeľnou zložkou telových krémov, peny do kúpeľa alebo dekoratívnej kozmetiky. Vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam zabraňuje rastu baktérií, plesní a kvasiniek v kozmetických výrobkoch. V potravinárskom priemysle sa používa ako ochucovadlo alebo konzervačná látka. Vo farmaceutickom priemysle sa kyselina levulínová používa na výrobu niektorých liekov. Kyselina levulínová je tiež jedným zo stavebných prvkov na výrobu plastov pripravených z obnoviteľných zdrojov v bioplastovom priemysle. Napríklad výroba polyvinylchloridu (PVC) z kyseliny levulínovej sa navrhuje ako trvalo udržateľná alternatíva ku konvenčnému procesu výroby PVC. V posledných rokoch našiel uplatnenie aj ako prekurzor na výrobu bioetanolu.