Kyselina ľanová
Iné názvy: Kyselina ľanová
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Kyselina ľanová, známa aj ako kyselina ľanová, je jednou z omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné. Jej názov je odvodený od ľanu, z ktorého sa získava ľanový olej bohatý na túto kyselinu. Kyselina ľanová je veľmi dôležitá pre správne fungovanie nášho organizmu, prispieva napríklad k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi, je základným stavebným prvkom bunkových membrán a podieľa sa na syntéze ďalších dôležitých omega-3 mastných kyselín - EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová).
Jedným z najdôležitejších produktov obsahujúcich kyselinu linolovú je ľanový olej, ktorý sa vo veľkej miere používa v kuchyni na prípravu studených pokrmov a vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle. Používa sa aj ako prísada do krmív pre hospodárske zvieratá na zlepšenie kvality ich mäsa a vajec. V kozmetike sa ľanový olej používa v mnohých výrobkoch na starostlivosť o pleť a vlasy pre svoje regeneračné a hydratačné účinky. Kyselinu ľanovú obsahujú aj leštiace a lesklé farby. Okrem toho má táto kyselina využitie aj v priemysle, napríklad pri výrobe linolea alebo ekologických plastov.