Kyselina kávová
Iné názvy: kyselina 3,4-hydroxykinámová, kyselina kávová
Skóre poškodenia: 4 (Mierne škodlivá chémia)
Kyselina kávová, známa aj ako kyselina kávová alebo kyselina 3,4-hydroxykinámová, je jedným z kľúčových derivátov kyseliny škoricovej. Táto látka je prítomná v mnohých rastlinách a je hlavnou zložkou ich obranného systému proti napadnutiu škodcami. Kyselina kávová je tiež dôležitým antioxidantom a jej protizápalové vlastnosti boli predmetom mnohých vedeckých štúdií.
Kyselina kávová alebo kyselina kávová je dôležitou zložkou niektorých potravín a nápojov vrátane kávy, z čoho vyplýva aj jej názov. Treba však poznamenať, že hoci niektoré zdroje tvrdia, že podiel kyseliny kávovej v káve je vysoký, v skutočnosti je jej koncentrácia pomerne nízka. Kyselina kávová sa nachádza aj v orechoch, ovocí, ako je kivi, citróny a jablká, a tiež v niektorých druhoch zeleniny, ako je cibuľa a cesnak. Keďže kyselina kávová je silný antioxidant, je aj obľúbenou zložkou niektorých krémov a iných kozmetických výrobkov, ktorých cieľom je chrániť pokožku pred poškodením.