Kyselina kaprylová
Iné názvy: Kyselina kaprylová, kyselina N-oktánová, kyselina oxylová, kyselina heptanokarboxylová
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Kyselina kaprylová, známa aj ako kyselina N-oktánová, kyselina oxtilová alebo kyselina heptanokarboxylová, je nasýtená mastná kyselina s ôsmimi uhlíkmi. Je nemiešateľná s vodou, ale dobre sa mieša s organickými rozpúšťadlami. Kyselina kaprylová je bezfarebná olejovitá kvapalina s nepríjemným zápachom.
Táto kyselina sa prirodzene vyskytuje v mlieku niektorých cicavcov vrátane kráv, kôz a ľudí. Nachádza sa aj v kokosovom oleji a oleji z palmových jadier, ale v menšom množstve. Kyselina kaprylová má niekoľko priemyselných využití. Vďaka svojim konzervačným vlastnostiam sa používa v potravinárskom priemysle ako prísada do pečiva a cukroviniek. V kozmetike sa používa na výrobu mydiel, šampónov a parfumov. V medicíne sa táto kyselina používa pri liečbe kožných ochorení, ako je psoriáza, a tiež pri liečbe chronických a akútnych infekcií. Vo veterinárnej medicíne sa používa ako súčasť dezinfekčných a antibakteriálnych prípravkov.