Kyselina glukónová
Iné názvy: Kyselina glukónová
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Kyselina glukónová, v angličtine známa aj ako gluconic acid, je jednou z najdôležitejších kyselín vyskytujúcich sa v prírode. Táto organická zlúčenina je neškodný derivát glukózy, ktorý má z chemického hľadiska formu kyseliny vínnej. Jej hlavné využitie je vo farmaceutickom a potravinárskom priemysle. Kyselina glukónová je vo väčšine krajín sveta vrátane Spojených štátov, Európskej únie a Českej republiky všeobecne uznávaná ako bezpečná pre spotrebiteľov.
V potravinárskom priemysle sa kyselina glukónová používa ako regulátor kyslosti, sekvestračné činidlo, antioxidant, stabilizátor a chelatačné činidlo. Nachádza sa v mnohých rôznych výrobkoch, ako sú nápoje, ovocie a zelenina, cukrovinky, mliečne výrobky, pečivo a mnohé ďalšie. Kyselina glukónová má schopnosť zlepšiť trvanlivosť potravín a zároveň ich chuť. Vo farmaceutickom priemysle sa používa ako súčasť rôznych liekov vrátane glukonátu vápenatého, ktorý sa podáva pri nedostatku vápnika v organizme. Kyselina glukónová sa zároveň používa aj v kozmetike, najmä ako tonizujúca a hydratačná zložka v rôznych pleťových vodách, krémoch a sérach. Reaguje s minerálmi a ťažkými kovmi, a tak ich odstraňuje z pokožky.