Kyselina fumarová (kyselina fumarová)
Iné názvy: kyselina trans-butendová
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Kyselina fumarová, známa aj ako kyselina trans-butendová, je organická kyselina patriaca do skupiny nenasýtených dikarboxylových kyselín. Kyselina fumarová je všeobecne známa svojimi nepriehľadnými bielymi kryštálmi, ktoré sú veľmi krehké a relatívne stabilné pri izbovej teplote. Táto kyselina sa prirodzene vyskytuje v niektorých rastlinách, napríklad v špenáte a rebarbore, ale vyrába sa aj v ľudskom tele, kde zohráva kľúčovú úlohu v Krebsovom cykle, procese, pri ktorom bunky vyrábajú energiu.
Jedným z hlavných využití kyseliny fumarovej je potravinársky priemysel. Okrem zlepšenia chuti a konzistencie potravín sa často používa ako regulátor kyslosti potravín. Preto sa často nachádza v nápojoch, pečive, cukrovinkách, žuvačkách a iných potravinárskych výrobkoch. Mimo potravinárskeho priemyslu sa používa aj v medicíne. Je súčasťou liečby psoriázy a iných kožných ochorení. Kyselina fumarová sa používa aj v kozmetike a priemysle. Je súčasťou rôznych krémov, mydiel, šampónov a balzamov na pery. V priemysle sa kyselina fumarová používa pri výrobe niektorých druhov umelých živíc a plastov, čalúnenia a farbív.