Kyselina erytorbová
Iné názvy: Kyselina erytorbová, E315
Skóre poškodenia: 3 (Neškodné chemikálie)
Kyselina erytorbová, známa aj ako kyselina erytorbová alebo v potravinárskej terminológii označovaná ako E315, je syntetická forma vitamínu C a v potravinárskom priemysle sa významne používa ako antioxidant. Jej hlavnou funkciou je zabrániť oxidácii tukov a vitamínov, ktorá by viedla k ich znehodnoteniu a znehodnoteniu potravín.
Do akých výrobkov sa tento antioxidant pridáva? Kyselina erytorbová sa často používa v nápojoch, konkrétne v ovocných šťavách, energetických nápojoch alebo nápojoch s obsahom kofeínu. Nájdete ju aj v konzervovanom ovocí a zelenine, džemoch a marmeládach, zmrzline, cukrovinkách a mnohých ďalších výrobkoch. Pre výrobcov je výhodnejšie používať kyselinu erytorbovú najmä v prípade výrobkov, ktoré majú dlhšiu trvanlivosť a mohli by počas skladovania oxidovať. Táto kyselina pomáha potravinám zachovať si čerstvosť, pôvodnú farbu a predovšetkým predĺžiť ich trvanlivosť. Môže však byť prítomná aj v kozmetických výrobkoch, kde pomáha stabilizovať výrobok a prispieva k jeho trvanlivosti.