Kyselina citrónová
Iné názvy: Kyselina citrónová
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Kyselina citrónová je prírodná organická zlúčenina, ktorá sa nachádza v citróne a iných citrusových plodoch. Je známa predovšetkým pre svoje silné kyslé vlastnosti a špecifickú chuť. Štruktúrny vzorec kyseliny citrónovej je C6H8O7, a teda pozostáva zo šiestich atómov uhlíka, ôsmich atómov vodíka a siedmich atómov kyslíka. Niekedy sa nazýva aj E330, čo je názov pre potravinársku prísadu. Prvýkrát ju izoloval chemik Carl Wilhelm Scheele v roku 1784.
Kyselina citrónová sa používa v mnohých rôznych výrobkoch. Medzi najbežnejšie patria potraviny a nápoje, kde sa s ňou stretávame ako s konzervačnou látkou alebo regulátorom kyslosti. Vďaka svojej schopnosti viazať kovy sa používa pri výrobe syrov, kde pomáha zlepšovať vlastnosti konečného výrobku. Vo farmaceutickom priemysle je kyselina citrónová súčasťou mnohých liekov a vitamínov, najmä vitamínov skupiny B. Je tiež obľúbenou zložkou kozmetických výrobkov, ako sú mydlá, šampóny, krémy a dokonca aj niektoré druhy make-upu, kde pôsobí ako antioxidant. V neposlednom rade sa používa aj ako ekologický čistiaci prostriedok alebo ako súčasť niektorých druhov plastov a farieb.